Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на Уолстрийт в опит да се ограничат бруталните разпродажби на акции от последните дни

Основните фондови индекси на Уолстрийт стартират търговията в сряда с добри повишения от над 1%, тъй като инвеститорите се опитват да прекъснат агресивните разпродажби на акции от последните четири сесии на търговия, които бяха причинени от притесненията, свързани с епидемията от коронавирус и отражението ѝ върху глобалната икономика.

Близо час след старта на на днешната търговия индексът DJIA нараства с около 330 пункта (скок с 1,23%), след като от началото на седмица индексът на сините чипове са раздели с повече от 1900 пункта (спад с 6,6%).

Широкият индекс S&P500 също се повишава с около 1,2% след спад с 6,3% през предходните две сесии на търговия, когато пазарната капитализация на компаниите, влизащи в индекса, се сви с цели 1,74 трлн. долара.

Технологичният индекс Nasdaq Composite нараства с 1,45%, опитвайки се да заличи част от спада с 6,4% от началото на седмицата.

Днешният опит за отскок на пазара на акции на Уолстрийт е факт въпреки продължаващото бързо увеличаване на заразените от Covid-19 извън Китай, главно в Южна Корея, Италия и Иран, както и увеличаващият се брой на европейските държави, които регистрираха първи случаи на коронавирус.

Инвеститорите обаче изглеждат предпазливи, тъй като Центърът за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ призова американците да се подготвят за разпространение на вируса и на територията на  Съединените щати.

Междувременно президентът Доналд Тръмп заяви, че ще даде специална пресконференция по въпроса за коронавируса от 18:00 ч. местно време (един час след полунощ българско време).

По-рано през деня той използва Туитър, за да нападне медиите, че чрез "фалшиви новини" за коронавируса те са се опитали да причинят паника на финансовите пазари.

"Фалшиви новини от нискорейтинговите MSDNC (Comcast) и CNN правят всичко възможно да направят коронавирусът да изглежда колко се може по-лош, включително, за да паникьосат пазарите, ако е възможно. САЩ са в страхотна форма!", написа той в Туитър и добави, че довечера ще проведе в Белия дом съвместна пресконференция с представители на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени