Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия забрани на чужденци да посещават свещените Мека и Медина

Медина, Саудитска Арабия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия въведе редица мерки за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус Covid-19, съобщи външното министерство на кралството, цитирано от ТАСС.

Правителството даде нареждания да се прекрати влизането в страната на лица, пристигащи за малък хадж в Мека, който мюсюлманските поклонници извършват през цялата година с изключение на месеца на големия хадж. Забранено е да се посещава и Джамията на пророка в Медина.

Освен това, временно не се допускат в страната туристи, идващи от държави, където има разпространение на новия коронавирус.

Въведени са и ограничения за използване на лична карта вместо паспорт от жители на държавите от Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив.

До момента в Саудитска Арабия няма регистриран случай на зараза с Covid-19.

Дете със защитна маска в Техеран

„Епицентър“ на разпространението на коронавируса в Близкия Изток остава Иран

До момента новият коронавирус е взел 26 жертви в Иран, съобщава Ройтерс. 245 души са диагностицирани с пневмония, причинена от вируса Covid-19. Вчера иранските власти съобщиха за общо 139 случая на коронавируса и 19 смъртни случаи.

Ирак съобщи днес за първи регистриран случай на зараза с Covid-19 в столицата Багдад, който е шестият, установен в страната. Мъж се е заразил след пътуване до Иран, се казва в съобщение на местното здравно министерство. Той е в "добро състояние", настанен е в столична болница.

Властите в Ирак вчера забраниха събирането на много хора на едно място и влизането в страната на пътници от Кувейт и Бахрейн. Вече девет държави са в списъка на страните, до които е забранено да се пътува, и от където се допускат пътници.

Особено голямо е безпокойството за влизане на заразата от Иран, с който Ирак има тесни културни и религиозни връзки. Годишно Ирак е посещаван от милиони ирански поклонници.

Във вторник четиричленно иракско семейство даде положителни проби в провинция Киркук, след завръщането си от Иран. Това бяха първите иракчани, за които е установено, че са заразени.

Медицински контрол на летището в иракската столица Багдад

Кувейтското здравно ведомство съобщи за 43 потвърдени случая на новия коронавирус. Всички заразени са пътували до Иран.

Бахрейн откри седем нови случая на Covid-19, с които общият им брой нарасна до 33, съобщи днес здравното ведомство на страната в Туитър. Бахрейн отмени всички полети до и от Ирак и Ливан.

Пакистан съобщи вчера, че двама мъже, които наскоро са се върнали от Иран, са заразени с новия вирус. Това са първите потвърдени случаи в страната.

Единият заразен е от гъстонаселения град Карачи. Той е семейството му са под карантина в болнично отделение, каза говорител на здравните власти в южната провинция Синдх. Другият заразен е настанен в болница в столицата Исламабад.

Иранка със защитна маска пътува с градския транспорт в Техеран

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна