Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдовицата на бившия албански диктатор Енвер Ходжа почина на 99 години

Събарянето на паметника на Енвер Ходжа в Тирана.
Снимка: архив

Вдовицата на бившия албански диктатор Енвер Ходжа Неджмие почина в Тирана на 99-годишна възраст, съобщава БТА, като цитира местни медии.

Тя бе жена, от която албанците се страхуваха с десетилетия, отбелязват информационните агенции. Омъжена беше за Енвер Ходжа от 1945 г., с когото имат три деца. Родена е на 8 февруари 1921 година в Битоля, тогава в Кралство на сърби, хървати и словенци.

В интервю за хърватския "Ютарни лист" тя заяви, че никога не е изпитвала и най-малко съжаление за престъпленията на Енвер Ходжа и твърдеше, че съпругът й не е бил диктатор, а "идеален ръководител, който умеел да защитава страната си от външните и вътрешни врагове":

"За какво да търся прошка? Не съжалявам за нищо и не се чувствам отговорна за нищо. Спазвахме законите, които бяха в сила по онова време", казва Неджмие Ходжа.

През 1992 г. тя е осъдена на 9 години затвор за злоупотреба с държавни средства, а по-късно присъдата й е променена на 11 години затвор.

Мнозина смятаха Неджмие Ходжа за "дяволска жена", каквото е заглавието на книгата на Фахри Балиу, в чийто предговор Исмаил Кадаре я описа като "най-лошата и най-извратена" от всички съпруги на диктатори.

Но за приятелката й Вито Каро тя е била "много чувствителна жена, пример за майка и съпруга, винаги до Енвер", припомня БТА.

Неджмие Ходжа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна