Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Има риск от голяма хуманитарна криза в Зимбабве

Заради перспективата от поредната оскъдна реколта растежът вероятно ще бъде около нулата и недостигът на храни ще продължи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голяма хуманитарна криза заплашва Зимбабве. За това предупреждава Международният валутен фонд (МВФ), който прогнозира почти нулев растеж на икономиката на африканската страна и продължителна и тежка несигурност при осигуряването на храни, пише БТА.

Макар бюджетът на страната за 2020 година да включва значително увеличение на социалните разходи, ако не бъде осигурена допълнителна помощ, рисковете от голяма хуманитарна криза са много големи, се посочва в . в днешното комюнике на МВФ.

Вече близо 20 години страната е в примката на икономическа криза, която неотдавна се изостри от хиперинфлацията, липсата на основни продукти, както и от често и масово прекъсване на електрозахранването, отбелязва Франс прес.

Подобно на останалите страни от Южна Африка Зимбабве страда освен това от тежка суша, която се отразява отрицателно на реколтата.

Световната продоволствена програма на ООН, която е най-голямата хуманитарна агенция, посочва, че половината от 15-милионното население на Зимбабве в момента страда от тежка хранителна несигурност.

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва, който наследи в края на 2017 година автократа Робърт Мугабе, не успява да изправи на крака икономиката на страната въпреки многократно повтаряните обещания.

Преди година поскъпването на бензина предизвика масови безредици, потушени жестоко от режима.

МВФ прикани Зимбабве с декларация да възстанови възможно най-скоро връзките си с международната общност, за да получи отмяна на санкциите, наложени още от ерата на Мугабе.

Ферма в ЗимбабвеЗимбабвийка носи тютюн, отглеждан в местните плантации

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна