Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия няма да използва "класически" икономически мерки за борба с влиянието на Covid-19

Петер Алтмайер, министър на икономиката на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството в Берлин обсъжда допълнителни мерки, които да бъдат взети при по-бързо разпространение на коронавируса и евентуални значителни икономически щети.

Германия обаче не планира фискална програма в "класическия смисъл", за да се справи с негативното въздействие на коронавируса, заяви в четвъртък министърът на икономиката на страната Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че ще проведе "интензивни" разговори с министъра на финансите Олаф Шолц, за да се разработят конкретни индивидуални мерки за справяне с ефекта от вирусната епидемия върху икономиката, като добави, че досега няма големи нарушения в поръчките или по веригите за доставки в Германия.

Според Алтмайер Германия може да въведе данъчни отстъпки, за да смекчи ефекта от коронавируса, ако положението около епидемията се влоши. "Обсъждат се планове за прилагане на вече договорени мерки, при необходимост, и за стимулиране на икономиката с промяна на условията в корпоративното данъчно облагане.", отбеляза той.

Германия съобщи за 27 случая на вируса, като повечето от заразените вече са изписани от болниците. Китай, откъдето тръгна болестта, обаче е сред най-големите пазари за германския износ, като в същото време немските компании зависят от китайските вериги за доставки.

Вчера министърът на здравеопазването Йенс Шпан каза вчера, че вече е твърде късно да се проследят всички пътища на разпространение на инфекцията в Германия и призова регионалните власти, болниците и работодателите да прегледат плановете си за реакция при вирусни пандемии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна