Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изненадващо понижаване на германската безработица през февруари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безработицата в Германия се понижи изненадващо през февруари - знак, че силният трудов пазар продължава да подкрепя потребителските разходи, които са основен двигател за макар и слабия растеж на немската икономика.

В рамките на февруари броят на безработните германци на сезонно коригирана база се понижи с 10 000 до 2,262 милиона след понижение с 4 000 месец по-рано и осреднена прогноза на финансовите пазари за около 5 000.

Безработица на сезонно коригирана база стабилизира за шести пореден месец на ниво от 5,0% - непосредствено над рекордното дъно от 4,9%, достиганото през 2019-а година (най-ниско ниво на безработица след обединението на Германия в края на 1990 година), показват данните на Федералната агенция по заетостта (BA), потвърждавайки очакванията на финансовите пазари.

На некоригирана база безработицата в Германия се понижи през февруари до 2,396 милиона спрямо 2,425 милиона през януари, докато нивото безработица на сезонно-некоригирана остана на януарското ниво от 5,3%.

Броят на регистрираните свободни работни места възлизат на 690 000 през февруари, което е с 94 000 по-малко спрямо съшия месец на 2019-а година.

"Безработицата намалява през февруари, като се възползват от мекото зимно време", коментира днешните данни изпълнителният директор на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шееле.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от