Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Коронавирусът може да намали икономическия растеж на Германия

Йенс Вайдман, управител на Бундесбанк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на германската централна банка Йенс Вайдман предупреди в петък, че разпространението на новия коронавирус може да намали икономическия растеж на Германия през тази година, тъй като ще навреди на веригите за доставки и рязко ще ограничи туризма.

На пресконференция в централата на Бундесбанк във Франкфурт, г-н Вайдман каза, че вирусът "представлява допълнителен риск ... Въз основа на настоящата информация очаквам този риск да се реализира до известна степен".

Според него икономическият растеж на Германия през 2020 година "може да се окаже малко по-нисък от прогнозирания през миналия декември от нашите експерти", въпреки че подобни прогнози са "изпълнени с голяма доза несигурност".

През декември Бундесбанк прогнозира, че германската икономика ще нарасне през тази година с 0,6 на сто, но трябва да се има предвид, че Китай, откъдето през януари тръгна епидемията от Covid-19, е третият най-голям пазар за германския износ.

ЕЦБ не трябва да задържат прекалено дълго лихвите на настоящите рекордно ниски нива

Относно политиката на ЕЦБ, шефът на Бундесбанк отново предупреди да не се задържат прекалено дълго лихвите на настоящите рекордно ниски нива, като предположи, че това може да навреди на банките в еврозоната и да запази живи непродуктивните "зомби" компании.

Йенс Вайдман все пак призна, че последните събития увеличават шансовете за запазване на настоящата ултра разхлабена парична и лихвена политика и след 2022-а година (политиката на отрицателни лихвени ставки и на масови покупки на облигации).

Той обаче посочи: "На мен ми е ясно, че сегашното ниско ниво на лихвените проценти не може да се запази за неопределено време" и добави: "ЕЦБ не може да загуби от поглед излизането от настоящата ултра разхлабена парична политика, тъй като тя идва със своите рискове и странични ефекти".

Междувременно инвеститори и анализатори засилиха очакванията си за понижаване на лихвите от страна на ЕЦБ още този юни с оглед на страховете, че коронавирусът, който вече се разпространи и в голям брой държавни от Европа, може да вкара световната икономика в рецесия. Те определят на 100% вероятността, че до септември ЕЦБ ще намали основната си депозитна лихва с 10 базисни пункта до ново отрицателно рекордно дъно от -0,6%.

В последно време редица членове на ЕЦБ посочиха, че банката внимателно наблюдава негативните ефекти, които може да предизвика разпространението на коронавируса върху икономиката на еврозоната, която вече беше подложена на натиск на фона на международното търговско напрежение и продължителните Брекзит преговори на ЕС с Обединеното кралство. Те обаче сигнализираха, че все още не са готови отново да понижат лихвените проценти, за да стимулират европейската икономика.

Не се очаква ЕЦБ да предприеме непосредствени действия във връзка с коронавируса

Изказвайки се в Брюксел, шефът на Централната банка на Литва Витас Василаускас заяви, че не очаква членовете на ЕЦБ да предприемат действия, когато се срещнат на 12-ти март. Той обаче допълни, че те могат свикат извънредно заседание, ако това е необходимо.

На въпрос дали ЕЦБ очаква решения от другите водещи централни банки, преди да предприеме действия във връзка с вирусната епидемия, той отговори: "Ние не живеем в автономен свят. Ние си сътрудничим с други централни банки. Обменяме информация и координираме действията".

"ЕЦБ следи ефекта на вируса върху веригите за доставки и може да се наложи да проучи възможното му негативно въздействие върху потреблението, ако се появят "шокове при търсенето", допълни Василаускас.

Йенс Вайдман също отбеляза, че не е необходимо да се предприемат незабавни действия от ЕЦБ във връзка с епидемията от коронавирус, добавяйки, че е оправдано банката да остане нащрек.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна