Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за сметки преди изборите в Северна Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Северна Македония продължават предизборните сметки кой с кого и как ще се коалира на предстоящите на 12 април предсрочни парламентарни избори и след тях, предава БТА.

Демократичният съюз за интеграция (ДСИ), албанската партия в управляващата сега коалиция със СДСМ, заявиха, че партията е "кормчия по евроатлантическия път на страната" и не изключва възможността за следизборни коалиции.

Говорителят на ДСИ Буяр Османи заяви, че неговата партия не се страхува, че предизборната коалиция между СДСМ на Зоран Заев и партията Беса на Билал Касами ще намали броя на депутатите, които ДСИ ще спечели, пише сайтът 24.мк. Според Османи става дума за "безпринципна коалиция за оцеляване" на политическата сцена. Той все пак не изключи възможността за следизборно сътрудничество с тези две партии.

Кирил Колемишевски от СДСМ заяви по този повод, цитиран от македонския "Фокус", че коалицията не е безпринципна, а ще бъде изградена върху политики, които ще доведат до по-добър живот на гражданите и до по-добри условия за работа и бизнес в страната.

Заев изпрати до сегашния си коалиционен партньор ДСИ послание, че победител на изборите ще бъде новата коалиция на СДСМ и Беса и те ще решат с кого да формират следващото правителство.

СДСМ ще оповести кандидат-депутатските си листи на 9 март.

Във ВМРО-ДПМНЕ все още правят вътрешнопартийни анализи за кандидатските си листи. Позицията им засега е да не правят предизборни коалиции с партии от албанския блок.

ДСИ засега са на позицията да участват самостоятелно в изборния процес. Известно е също, че Алиансът на албанците и Алтернатива на Африм на Гаши ще участват заедно в изборите.
Демократичната партия на албанците на Мендух Тачи засега не вижда коалиционен партньор в някоя от партиите в македонския блок, пише "24.мк".

Албанската партия Национално демократично възраждане реши на вчерашното си заседание да не участва в изборите на 12 март и посочва няколко причини за това. Първата и основна е, че албанските опозиционни партии не успяха да се обединят в един здрав национален съюз, който да защитава правата на албанците в Северна Македония, съобщава сайтът А1 он.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени