Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на промишлената активност в САЩ през февруари близо до нивото на стагнация

Промишлената активност в САЩ се забави през февруари близо до нивото на стагнация, тъй като американските производители започнаха да изпитват затруднения с доставките заради Covid-19, тъй като вирусната епидемия нарушава способността им да получават части, показват резултати от редовното проучване на Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM, измерващ активността на промишлените предприятия, се понижи през февруари до 50,1 пункта от 50,9 през януари, когато индексът нарасна над важното ниво от 50,0 пункта за пръв път от миналия юли насам. Осредните очаквания на финансовите пазари бяха за по-слабо понижение на индекса към 50,5 пункта.

Индексът на новите промишлени поръчки падна рязко през февруари до 49,8 пункта от 52,0 пункта през януари, когато скочи силно от декемврийското дъно от 47,6 пункта (най-високо ниво от май 2019-а година).

Индексът, оценяващ само промишленото производство, пък спадна с цели 4 пункта до 50,3 пункта, докато индексът ISM, измерващ работната заетост в промишления сектор, се повиши слабо до 46,9 пункта от 46,6 пункта месец по-рано, но остава за седми пореден месец под важното ниво от 50 пункта, което е знак за продължаващо, макар и по-сдържано закриване на работни места в промишления сектор на САЩ.

Ценовият промишлен индекс падна през февруари до 45,9 от 53,3 пункта през януари, като неговото понижение под 50 пункта е знак за липсата на инфлационен натиск в промишления сектор на САЩ.

Информациите за щетите от коронавируса ще започнат тепърва да се появяват, като не е изключено ситуацията да се влоши много, преди да започне да се подобрява. Спирането на инсталациите и други прекъсвания на икономическата дейност в Китай започват да вредят на глобалните вериги за доставки.

Американската икономика вероятно ще се забави рязко, докато вирусната епидемия не започне да бъде овладявана, но все още не е ясно колко големи ще се окажат тези щети с оглед и на факта, че производителите вече пострадаха от търговската война в САЩ с Китай. Негативното въздействие на коронавируса може да бъде още по-лошо, поне в краткосрочен план.

"Тенденциите в производството и новите промишлени поръчки се влошиха значително през февруари, тъй като производителите са изправени пред насрещни ветрове от падащите експортни продажби и закъсненията във веригите за доставки, което се свързва с епидемията от коронавирус", отбеляза Крис Уилямсън - главен бизнес икономист на агенцията IHS Markit, която също представи днес слаби резултати от аналогичното си проучване за миналия месец.

Според IHS Markit промишленият PMI индекс за САЩ се понижи през февруари до 50,7 пункта от 51,9 пункта през януари, достигайки най-ниско ниво от август 2019-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна