Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След първоначални колебания Уолстрийт вече нараства с близо 3 на сто

След първоначални нервни колебания и в двете посоки в понеделник, пазарите на акции на Уолстрийт се намират в солиден отскок с около 3%, опитвайки да парират част от огромните загуби през отминалата най-лоша седмица за фондовите борси от глобалната финансова криза през 2008 година насам.

Индексът на сините чипове DJIA нараства с над 750 пункта (скок с 3%), широкият индекс S&P500 - с 2,67% и технологичният индекс Nasdaq Composite  - с 2,65%.

Само седмица по-рано те се сринаха с между 10,5% и 12,4%, което представляваше най-брутален техен спад от 2008-а година и беше провокирани от инвеститорските тревоги, свързани с разпространяващата се епидемия от коронавируса Covid-19.

Ако днес Уолстрийт успее да приключи на зелена територия, това ще бъде първата позитивна търговия след седем поредни сесии на солидни понижения.

Днешният подем на фондовите борси вероятно се дължи на факта, че инвеститорите изглежда се фокусират върху очакванията, че водещите централни банкери ще предприемат стъпки в опит да смекчат икономическото въздействие от разпространението на коронавируса. Това активира покупките от страна на т.нар. "ловци на евтини акции", или на тези, разчитащи да купуват акции след тяхното драматично поевтиняване през миналата седмица.

"Федералният резерв вероятно ще се задейства, като намали лихвените ставки още този месец с 50 базисни пункта (на заседанието на 17- и и 18-и март), но това, което инвеститорите търсят и се надяват е по-голяма координация на водещите централната банка. Ако станем свидетели на подобни координирани действия, това може да доведе до по-траен отскок на пазарите на акции", заяви Джо Салуци от компанията Themis Trading.

"Извън последиците за здравето от вирусната епидемия, инвеститорите продължават следят какво и колко продължително влияние ще има Covid-19 върху веригите за доставки и върху корпоративните приходи. Дали става въпрос само за първото тримесечие или дори за още три месеца? Липсата на яснота предизвиква несигурност", отбеляза Салуци.

Текущият солиден отскок на Уолстрийт е факт, въпреки че по-рано днес ОИСР намали рязко прогнозите си за растежа на глобалната икономика в резултат на епидемията от коронавирус.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна