Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мицотакис: Нагъл опит на Турция да използва отчаяни хора

Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи днес, че гръцките сили за сигурност са попречили на над 24 хиляди опита за нелегално проникване в страната през границата с Турция, предаде ДПА.

"Това вече не е бежански проблем. Това е нагъл опит на Турция да използва отчаяни хора, за да насърчава геополитическата си програма и да отклони вниманието от ужасната ситуация в Сирия", каза Мицотакис по време на посещение в район край гръцко-турската граница заедно с високопоставени представители на ЕС. Той подчерта, че мигрантите и бежанците не може да бъдат използвани като инструмент за геополитически игри. Според министър-председателя тази стратегия "се е провалила и ще продължи да се проваля".

"Европа няма да бъде изнудвана от Турция чрез бежанския проблем", каза още той. "Готови сме да подкрепим Турция в справянето й с бежанския проблем и да потърсим решение на сирийската главоблъсканица, но не при тези обстоятелства", заяви Мицотакис.

Според гръцкия премиер Турция нарушава споразумението от 2016 г. с ЕС за овладяване на мигрантските потоци към Европа и "систематично окуражава и подпомага десетки хиляди бежанци и мигранти да влизат незаконно в Гърция".

Мицотакис изтъкна също, че действията на Гърция са в рамките на международното и европейското право. "Това, което се случва на гръцката граница, е международен политически проблем от първостепенна важност", заяви премиерът.

"Нашето послание е ясно: Не се опитвайте да влезете в Гърция нелегално, няма да успеете, и вие ще сте тези, които ще понесат изцяло отговорността за своя избор", каза премиерът, обръщайки се към мигрантите, струпали се на турската граница с Гърция.

По адрес на Европа гръцкият министър-председател заяви, че "солидарността не може да остане на думи, а трябва да я усетят гръцките граждани, чиято безопасност и спокоен живот са застрашени".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени