Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на бизнес активността в еврозоната през февруари до 6-месечен връх

През февруари бизнес активността в еврозоната се подобри слабо до 6-месечен връх, тъй като засега европейският бизнес успява да издържи на негативното влияние на коронавируса, но в същото време редовното проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри очертава по-мрачни перспективи с оглед на намаляващото експортно търсене и прекъсвания на веригите за доставки в резултат на набиращата все по-голям скорост вирусната епидемия в Европа.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, нарасна през февруари до 6-месечен връх от 51,6 пункта спрямо 51,3 пункта през януари, потвърждавайки експресната оценка на агенция IHS Markit.

"Икономиката на еврозоната показа устойчивост на проблемите, възникнали вследствие на епидемията от коронавирус през февруари, но има признаци, че предстоят проблеми",  коментира резултатите от последното проучване главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Малко по-силният растеж в частния сектор бе подкрепен от експанзия в сферата на услугите при по-сдържано свиване на производственото.

Индексът PMI, измерващ активността в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, нарасна през февруари до 52,6 пункта от 52,5 пункта в началото на годината, но при предварителен индекс на ниво от 52,8 пункта.

"Износът на стоки и услуги обаче намалява с по-голям темп поради спад на търсенето в резултат на коронавируса и на все по-широко забавяне на доставките, което заплашва бъдещото производство", предупреди Крис Уилямсън. Доказателство за това е понижението на индекса на новите експортни поръчки през февруари до 47,5 от 49,2 пункта месец по-рано.

Според Уилямсън резултатите от проучването предполагат, че БВП на еврозоната ще нарасне през първото тримесечие с между 0,1% и 0,2% спрямо края на 2019-а година, но предупреди, че има ясни рискове в посока надолу и вероятно отслабване през март.

Оптимизмът сред фирмите за услуги спадна през миналия месец, като съответният индекс на бизнес очакванията спадна през февруари до 61,3 пункта от 61, 9 пункта през януари.

Агенция IHS Markit представи и своите последни бизнес проучвания за водещите икономики в еврозоната.

Германският общ PMI индекс се понижи през февруари до 50,7 от 51,2 пункта месец по-рано, като индексът само за сектора на услугите падна до 52,5 пункта от 54,2 пункта.

Общият бизнес индекс на Франция нарасна през февруари до 52,0 пункта от 51,1 пункта благодарение на скок на PMI индекса в сферата на услугите до 4-месечен връх от 52,5 пункта спрямо 51,0 през януари.

Италианският общ PMI индекс се повиши до 50,7 от 50,4 пункта също благодарение на нарастване на индекса в сферата на услугите до 52,1 от 51,4 пункта през януари.

Испанският PMI индекс на общата бизнес активност се повиши до 51,8 от 51,5 пункта през януари, въпреки че индексът в сферата на услугите се понижи до 52,1 от 52,3 пункта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна