Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ проведе извънредно заседание във вторник, но без да предприеме спешни мерки

Членовете на Европейската централна банка са провели във вторник извънредно заседание по телефона, за да обсъдят евентуален спешен отговор на епидемията от коронавирус, но не са взели решение за предприемане на някакви конкретни политически действия, заявиха за Ройтерс източници от ЕЦБ.

Източниците на агенцията признаха, че ЕЦБ се намира под все по-голям натиск за по-нататъшно намаляване на лихвения процент след изненадващото намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ във вторник. Но централните банкери от ЕЦБ все още се надяват да не предприемат извънредни мерки преди планираното за 12-ти март редовно заседание.

Те само са използвали телеконферентната среща във вторник, за да обсъдят как 19-те централни банки на еврозоната ще си сътрудничат при извънредни ситуации, като например как да се гарантира, че ще има достатъчно банкноти в обръщение, дори ако паниката от коронавируса накара гражданите от еврозоната да започнат да трупат пари в брой, посочиха източниците на Ройтерс.

Обсъждани са били и други теми като отмяната на събития, справяне с недостига на персонал и събиране на по-подробна информация от всяка страна за негативния икономически ефект в резултат на епидемията от Covid-19.

Не е имало дебати дали ЕЦБ трябва да приеме допълнителни стимулиращи икономиката мерки, като централните банкери са били убедени, че отделните правителства трябва основно да реагират на епидемията.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар на днешната информация на Ройтерс.

В началото на седмицата председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че банката ще бъде готова да предприеме "целеви" мерки, ако това е необходимо. Говори се основен акцент в тези мерки ще бъде поставен върху осигуряването на финансиране и ликвидност на малките и средните предприятия, засегнати от вирусната епидемия.

Междувременно паричните пазари оценяват на почти 100% шансовете за намаляване на депозитната лихва на ЕЦБ с още 10 базисни пункта до ново рекордно отрицателно дъно от -0,6% по време на редовното заседание на 12-ти март.

Отделно ЕЦБ прекрати публичните форуми, които трябваше да представляват важна част от провеждания от нея едногодишен преглед на политиките, поради опасенията относно епидемията от коронавирус, се казва в официално изявление на централната банка в сряда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна