Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Томова остана на 2 точки от първи четвъртфинал в турнир на WTA

Виктория Томова
Снимка: Ройтерс

Първата ракета на България в женския тенис Виктория Томова отпадна на осминафиналите на турнира в зала в Лион, който е от категория „Интернешънъл“.

Националката за „Фед къп“ отстъпи на петата поставена белгийка Алисън ван Аутванк с 6:3, 4:6, 6:7(2) след два часа и 16 минути игра. Така Виктория пропусна голям шанс за първи път в кариерата си да играе четвъртфинал на състезание от календара на WTA при шестия си опит. Тя беше на две точки от победата в 12-ия гейм на третата част.

В първата част двете си размениха по два пробива. След това Томова взе три поредни гейма, а при 5:2 имаше и сетбол, но не успя и Ван Аутванк върна единия брейк. Още в следващия гейм 25-годишната софиянка стигна до още две възможности за затваряне на частта и при втория успя след 38 минути игра.

Във втората част 62-ата в световната ранглиста белгийка проби за 2:1. Виктория успя да върне брейка в шестия гейм, когато взе подаването на съперничката, а след това спечели и своя сервис гейм, за да поведе с 4:3. За съжаление Ван Аутванк проби пак за 5:4. Веднага след това Томова поведе с 40:0 при сервис на опонентката, но след това трябваше да отрази четири сетбола. После българката имаше нова възможност за рибрейк, но пак не успя и при петата опасност капитулира.

 В третата част двете си размениха по един брейк, но след това умората и дискомфорт в левия крак си каза думата при Виктория. Червенокосата тенисистка от Гримберген направи нов пробив, след което затвърди и проби пак за 4:1. При този резултат първата ни ракета поиска медицински таймаут заради проблеми в лявото бедро. След него Томова върна единия брейк, когато Ван Аутванк прати волето си в мрежата.

При 3:4 физиотерапевтката пак направи масаж на Вики. Белгийката сервираше за място на четвъртфиналите при 5:4, но българката поведе с 40:15 и изравни след бекхенд в мрежата от страна на съперничката. После Томова спечели подаването си и вече белгийката трябваше да сервира за оставане в мача. Партньорката на двойки на Ван Аутванк Греет Минен влезе да я съветва на корта в качеството си на треньор. Бащата на бългапката – Константин, който беше в нейната ложа, не се възползва от опцията да отиде при дъщеря си. Вики поведе с 30:15 и беше на две точки от победата, но съперничката взе гейма и вкара мача в тайбрек. В него белгийката поведе с 5:0 точки и предреши изхода. Тя спечели и следващото разигравания и получи шест поредни мачпойнта. Виктория отрази два от тях, но при третия Ван Аутванк приключи с бекхенд уинър.

Томова си тръгва с 30 точки за световната ранглиста, където е на 143-ото място, както и с чек за 2903 евро.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна