Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристална Георгиева от МВФ: Епидемията от коронавирус е сериозна заплаха за световната икономика

Фондът задели 50 млрд. долара за борса за коронавируса

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ
Снимка: БТА

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви в сряда, че епидемията от коронавирус представлява сериозна заплаха за световната икономика.

"Глобалният икономически растеж тази година ще падне под нивото от миналата година, което беше 2,9 на сто", заяви г-жа Георгиева на пресконференция във Вашингтон, но отказа да посочи дали вирусната криза може да тласне света към рецесия.

Според нея една трета от страните членки на МВФ вече са засегнати от коронавируса. Г-жа Георгиева посочи, че 189-те членки на МВФ се ангажират с кооридинирани действия за борба с Covid-19.

Шефът на фонда отбеляза, че има намаляване на търсенето в глобален план  и увеличаващо се предпазно поведение с оглед на вирусната епидемия. "Шокът от коронавируса е необичаен и влияе върху веригите за доставки и потреблението, като в същото време ограничава и мобилността", посочи Кристалина Георгиева.

Тя обаче отбеляза, че сега глобалната финансова система е много по-силна, отколкото преди световната финансова криза през 2008 и 2009 година.

Шефът на МВФ очаква, че икономическият растеж в световен план през настоящата година ще бъде под нивото от 2019-а, но все още е трудно да се предвиди дълбочината на влияние на коронавируса.

Според нея топ приоритет при фискалния отговор на настоящите предизвикателства от страна на оторизираните власти е да се осигурят разходи за здравеопазването, включително за доставка на необходимото медицинско оборудване във връзка с вирусната епидемия.

"Епидемията изисква кооридиниран механизъм за отговор", посочи Георгиева и добави: "Необходима е съответна финансова ликвидност за справяне с вирусната криза".

Тя подчерта, че МВФ е изцяло ангажиран да подкрепя своите членове с по-специален фокус върху държавите с ниски доходи, намиращи с е в най-голям риск от коронавируса. В тази връзка фондът разполага с 50 млрд. долара при ниски лихви за страните с ниски доходи.

"Ние променихме през миналата седмица нашите очаквания към по-неблагоприятен сценарий за глобалната икономика. Ще излезем с нови икономически прогнози през следващата седмица", посочи шефът на МВФ.

През януари МВФ прогнозира, че растежът на световната икономика през 2020-а година ще се подбори до 3,3% от 2,9% през 2019-а година. През февруари пък фондът заяви, че епидемията от коронавирус може да намали глобалния икономически растеж с 0,1 процентни пункта през тази година.

Относно Китай, г-жа Георгиева посочи, че е окуражена от информациите за възстановяване на производството. Според нея китайското производство вече се е възстанови до 60 на сто, като тя се надява в близките седмици да се възстанови до 90 на сто.

"Все още обаче съществува голяма несигурност относно разпространението на коронавируса извън Китай", отбеляза тя и допълни: "Глобалната икономическа перспектива се промени, след като стана ясно, че вирусната епидемия се разпространи извън Китай".

"Позитивни новини относно борбата с Covid-19 са високата степен на мобилизация и координация", смята Георгиева. "Добре е да се види, че централните банки са в близка координация една с друга в техния отговор на коронавируса".

Според шефът на МВФ продължителността на епидемията и ефективността на отговора ще определят влиянието на коронавируса върху глобалната икономика. "Продължителността на епидемията в момента е трудно предвидимо", каза тя и добави, че ефективността на мерките за смекчаване ще играе ключова роля за определяне на икономическото въздействие от коронавируса.

Кристалина Георгиева също така отбеляза, че страните-производителки на петрол вече са засегнати от кризата, като са загубили около 10 млрд. долара под формата на приходи в резултат на падащите петролни цени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна