Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадската централна банка последва Фед и също намали лихвите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Централната банка на Канада понижи основния си лихвен процент с 50 базисни пункта до 1,25% заради икономическото въздействие на коронавируса, като това е първото понижение на канадските лихви от 2015 година насам.

След като във вторник Федералният резерв на САЩ намали основната американска лихва на изненадващо извънредно заседание, днес Централната банка на Канада заяви, че е решила да последва неговия пример, въпреки че канадската икономика е близо до целевото инфлационно ниво на банката.

"Вирусът Covid-19 представлява съществен негативен шок за канадските и глобалните икономически перспективи, като паричните и фискалните власти трябва да реагират", се казва в съобщението на Канадската централна банка.

"В светлината на всички тези развития прогнозите са очевидно по-слаби сега, отколкото бяха през януари“, добавиха централните банкери, преди да подчертаят, че "са готови да коригират допълнително паричната политика, ако се изисква подкрепа за икономическия растеж и за запазване на инфлацията към целевото ѝ ниво".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна