Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елитът на световния фрирайд идва в Банско на 20 март

Българският Фрирайд отбор
Снимка: БФ Ски

Банско ще бъде домакин на Bansko Freeride 2020 от 20 до 22 март, съобщиха от БФ Ски. Ски зоната ще посрещне едни от най-големите имена на световната фрирайд сцена в ските, и в сноуборда. Поводът е международното състезание по фрирайд 3 Freeride World Qualifier, квалификационен кръг от световните серии на Freeride World Tour. 

В световен план фрирайдът е най-бързо развиващият се дял от зимната спортна индустрия. Броят на хората, които практикуват спорта прогресивно нараства всяка година, и все повече деца проявяват интерес да карат, да се състезават и да се развиват професионално в тази посока.

Freeride е стил на каране на ски и сноуборд, който се изпълнява на естествен, необработен, извънпистов терен. България има богата история на скиори и сноубордисти, търсещи свободата и недокоснатите склонове в планините. Още през 40-те години на миналия век, скиори навлизат дълбоко в българските планини, откривайки красотата и свободата на спускането по неотъпкани склонове.

Людмил Янков спуска връх Елбрус със ски в началото на 80-те години. В края на 80-те Петър Гевренов става първия човек, спуснал категоризиран алпийски тур на вр. Мальовица, което за времето си е един напълно различен поглед към карането на ски и поставя началото на практикуването на т.н. тогава „екстремни ски“ в България.

С развитието на фрирайд културата се появяват и първите истински атлети в България, още в началото на първото десетилетие на 21-и век. Имена като Андрей Балевски (рейс директор на състезанието  Bansko Freeride 2020) , Андреана Янкова, Мая Стоилова, Венцислав Рошков, Илиян Петров и други, записват участия и успехи както на първите фрирайд състезания в България, така и на международната сцена.

Следвайки световните тенденции, в България се появяват ежегодни събития и състезания, част от които първото издание на Freeride World Qualifier - “Mad Goat Ride”- 2013 и ежегодните

Българският Фрирайд отбор е част от следващото поколение български райдъри, които с години търсят реализация на мечтата си да се състезават на най-голямата сцена на спорта, които обичат – Freeride World Tour и Freeride World Qualifiers.

Той беше създаден през 2017 година. За двата сезона, в които отборът е активен постигна успехи, сред които 18 класирания в челната тройка, от които 4 победи и още 6 класирания в топ 5, във всички категории, ски/ сноуборд, мъже и жени. Отборът ще участва в пълен състав на състезанието в Bansko Freeride 2020.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна