Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската външна търговия започва да се възстановява от въздействието на Covid-19

Китайското министерство на търговията заяви в четвъртък, че има по-видими признаци за стабилизиране и възстановяване на външната търговия, въпреки че износът и вносът на страната все още са под натиск поради епидемията от коронавирус, която намали търговията в световен план.

Всички износители в провинциите Джъдзян и Тиендзин са възобнови производството си, докато 70% от износителите в провинции Гуандун, Дзянсу, както и в Шандун, Шанхай и Чунцин вече са се върнали на работа, заяви днес по време на седмичен брифинг ръководителят на отдела за външна търговия Ли Синцян.

Китайските власти също така посочиха, че потребителските разходи са започнали да показват признаци на подобрение през февруари, докато продажбите на автомобили и на домакински уреди са отбелязали двуцифрен ръст през миналия месец.

Те отбелязаха, че влиянието на коронавируса върху китайската индустрия за електроника е незначително, а вносът на електронни продукти е все още е стабилен.

И търсенето на автомобилния пазар в Китай показва силни признаци на възстановяване, като продажбите на автомобили са се увеличили с 14,8% в края на февруари спрямо края на януари.

Ежедневно наблюдаваните продажби на дребно пък са нараснали в края на февруари с 5,6% в сравнение със средата на месеца.

Китайските власти също така посочиха, че трябва да се въведат целеви мерки за стабилизиране на търговските вериги за доставки.

За разлика от сигналите, че китайската икономика започва постепенно да се възстановява от шокът, предизвикан от епидемията от коронавирус, останалият свят все още се намира в ранна фаза на вирусната епидемия и тепърва ще трябва да се справя с негативните икономически последици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна