Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК намалява добивите на петрол с още 1,5 млн. барела, ако Русия също се присъедини

ОПЕК се съгласи в четвъртък да намали допълнително производството си с 1,5 млн. барела на ден през второто тримесечие на 2020 година, за да ограничи спада на цените на петрола, причинен от епидемията от коронавирус, но в същото време картелът постави условие, че Русия трябва да се присъедини към това решение, заявиха пред Ройтерс източници от ОПЕК.

Саудитска Арабия предложи ОПЕК и нейните съюзници, включително Русия, да намалят с до 1,5 млн. барела на ден съвместните добиви  през второто тримесечие на 2020 г., като в същото време се запазят и съществуващите съкращения в размер на 2,1 млн. барела дневно до края на настоящата година.

ОПЕК предлага да свие допълнително производството си с 1,0 млн. барела на ден, а съюзниците на картела, начело с Русия - с нови 0,5 млн. барела на ден.

Но Рияд, най-големият производител в рамките на Организацията на страните износителки на петрол, и другите членове на картела все още не са получили руската подкрепа за подобна сделка. Засега Москва заявява, че би подкрепила едно удължаване на срока на настоящото действащо споразумение (за общи съкращения за 2,1 млн. барела на ден), но не и за още по-дълбоко намаляване на производството.

Ройтерс напомня, че Москва, която си сътрудничи с петролния картел от 2016 г. във формата "ОПЕК +", в миналото проявяваше нежелание за нови съкращения по време на водените преговори, но всеки път ги одобряваше в последния момент.

Източници на Ройтерс от ОПЕК обаче сигнализираха, че предварителните разговори с Русия през тази седмица във Виена са по-трудни от преди.

Новината, че ОПЕК са съгласни на допълнителни производствени съкращения за 1,5 млн. барела дневно, провокира слабо поскъпване на петролните фючърси по време на търговията в четвъртък.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се повишиха с 0,2% към 51,25 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол в доставка през април - с 0,25% към 47,0 долара за барел.

Опасенията, че епидемията от коронавирус ще причини силно забавяне на световната икономика и на потреблението на петрол, доведе в началото на март до поевтиняване на петролните фючърси към многогодишни дъна, като фючърсите на петрола Брент удариха дъно около 48,50 долара за барел (най-ниско ниво от средата на 2017-а година), а тези на американския лек суров петрол - около 43,50 долара за барел (най-ниско ниво от декември 2018-а година).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна