Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дузпи пратиха Левски в полуфиналите на турнира за Купата на България по футбол

Дузпи пратиха Левски в полуфиналите на турнира за Купата на България по футбол
Снимка: ПФК Левски

Левски се класира за полуфиналите на турнира за купата на България по футбол.  В последният четвъртфинал "сините" се наложиха над състава на Лудогорец с 6:5 след изпълнение на дузпи.  Редовното време и продълженията на "Георги Аспарухов" завършиха 0:0, а Мавис Чибота изпусна шестата дузпа за разградчаните.

Двата отбора си размениха по едно добро положение на старта, след като първо Марселиньо стреля неточно с глава от добра позиция в четвъртата минута, а Нуно Рейш би лек удар във вратаря Владислав Стоянов още четири по-късно. Станислав Костов пропусна следващото положение за Левски с неточен удар в 18-та минута, а в 22-та Клаудиу Кешерю засече центриране от корнер и топката мина покрай страничната греда на Левски.

Първото полувреме завърши при поделено надмощие и второто не бе по-различно, въпреки че Левски се изнесе малко по-напред и Вандерсон не успя да завърши две отлични контри на Лудогорец. Стейн Спиерингс пък пропусна за "сините" с далечен удар.

Така се стигна до третата минута на добавеното време, когато Марселиньо получи топката зад гърба на защитата от Каули Оливейра и бе задържан от Холмар Ейолфсон. Драгомир Драганов даде дузпа и Драгош Григоре изпрати изстрел в левия ъгъл за класиране на полуфинал, но Милан Миятович се разтегна, изби топката и спаси Левски.

Мачът остана да бъде решен с продължения, а в края на първото резервата Якуб Швиерчок стреля опасно в близкия ъгъл на вратата на Левски и Миятович спаси. "Сините" пък отговориха в 109-та минута, когато Живко Миланов стреля от около 25 метра от пряк свободен удар и Владислав Стоянов спаси под гредата.

Това бяха последните опасни моменти в мача и двата отбора решиха последния четвъртфинал с дузпи. Двата отбора вкараха редовните пет дузпи и се стигна до шести, като Холмар Ейолфсон вкара за Левски, а Мавис Чибота изпусна за Лудогорец и "сините" спечелиха мача.

Останалите три отбора с място в предпоследната фаза на турнира са  пловдивските Ботев и Локомотив, както и ЦСКА София.

Жребият ще се тегли на 10 март.

"Лудогорец доминираше срещу Левски, но на шампионите им липсваше гол и накрая бяха излъгани", заяви изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев. "Когато не вкарваш, ти вкарват. Целта на Левски очевидно бе да стигнем до дузпи, където е въпрос на късмет. Аз мисля, че през цялото време доминирахме, въпреки че не знам какво е съотношението в статистиката. За мен Лудогорец бе по-добър. Излъгаха ни и друго не мога да кажа.  Честито на Левски, желая им успех занапред, а ние се концентрираме върху шампионата", допълни Петричев.

"Емоциите бушуват, но трябва да ги подтиснем, защото няма време за тях. Изиграхме един дисциплиниран мач. Знаехме как трябва да изглеждаме и сега се получи на 100%. Доволен съм от всички. Може би ще продължим с ротациите, защото имаме проблеми. Гледах дузпите, откъдето трябва. Изобщо не сме тренирали дузпите. Не сме се и замисляли за дузпи. Едва ли това ще стане с няколко тренировки. До голяма степен и късметът играе роля. Дузпите трябва да се бият сериозно. Това показва, че футболистите са концентрирани. За първи път, откакто съм тук, усетих как феновете повдигнаха отбора да бъде на нивото на Лудогорец", сподели след победата наставникът на Левски Петър Хубчев.

“Не спечелихме, защото изпуснахме дузпа в края на мача. Имахме достатъчно положения, но не съумяхме да вкараме. Мисля, че направихме един добър двубой, но накрая късметът не беше на наша страна. Съжаляваме, че пропускаме положения. Това е разликата в нещата, които трябва да се случват, а не се - не вкарваме голове. Мисля, че като цяло играта ни беше добра, но в завършвата фаза ни липсваше точност. Дузпата в редовното време промени целия изход, а след това изпълненията бяха въпрос на късмет. Дузпата трябваше да бие Кешерю, но той излезе и втори след него бе Григоре. Титлата за нас е на първо място, тя е най-важната ни цел - следваме нея”, каза след края на мача старши треньорът на Лудогорец Павел  Върба.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна