Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият марсоход на НАСА получи име - "Пърсивиърънс" ("Постоянство")

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият марсоход на НАСА се сдоби с име - "Пърсивиърънс" ("Постоянство"), съобщават световните агенции.

Роботизираният изследовател, наричан досега "Марс-2020" е петият роувър, който НАСА ще изпрати на Червената планета след "Соджърнър" (1997), "Спирит" и "Опортюнити" (2004) и "Кюриосити" (2012).

Името на марсохода беше оповестено в училище в Бърк, щата Вирджиния, възпитаник на което е неговият "кръстник" Алекс Мейдър. Ученикът освен това прочете печелившото си есе на живо по телевизията на НАСА. "Ние сме изследователи и безспорно ще срещнем спънки по пътя си към Марс. Въпреки това можем да проявим постоянство. Ние - не като нация, а като хора, няма да се откажем. Човешката раса ще устои и в бъдещето", пише Алекс Мейдър, който иска да стане инженер и да работи за НАСА.

"Предложението на Алекс въплъщава изследователския дух. Както във всички предишни мисии, нашият роувър ще трябва да преодолява препятствия и ще направи изключителни открития", казва заместник-ръководителят на научното подразделение на НАСА Томас Цурбухен.

Подобно на предшествениците си "Пърсивиърънс" получава името си след конкурс, организиран сред ученици. От 28 000 предложения близо 4700 съдии доброволци посочиха 155 полуфиналисти. Измежду тях бяха избрани девет финалисти, подложени на обществен вот в сайта на НАСА. Деветте наименования, сред които Храброст, Кураж, Сила на духа, Постоянство, въплъщават положителни човешки качества.

Освен честта да стане кръстник, Алекс Мейдър е получил и покана да присъства заедно със семейството си на изстрелването на "Пърсивиърънс" в средата на лятото. Марсоходът ще бъде изстрелян от Кейп Канаверал. По план "Пърсивиърънс" трябва да кацне в кратера Йезъро на марсианския екватор през февруари 2021 г.

Марсоходът има две основни цели - да търси следи от древен микробен живот и да събере проби. Те ще бъдат херметически запечатани в контейнер във вътрешността му в очакване на бъдеща съвместна марсианска мисия на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), която да ги върне на Земята.

"Пърсивиърънс" е с размерите на автомобил (дълъг е три метра и широк 2,7 метра) и подобно на "Кюриосити" разполага с шест колела, позволяващи му да преодолява скали. Марсоходът ще черпи енергия от ядрен миниреактор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна