Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без паника в Гърция заради разпространението на коронавируса

Снимка: БГНЕС

В Гърция няма паника от разпространението на коронавируса. Все по-малко хора пътуват в обществения транспорт, затварят учебните заведения, но властите срещат трудност да спрат хората да не ходят на църква.

До сега в страната има 73 регистрирани случая на заразени от коронавирус. Изследват се още десетки със съмнения.

В тази кризисна ситуация правителството взема максимални мерки за ограничаване на заразата. Затварят училища, отменят се обществени изяви, лекарите непрекъснато дават съвети за предпазване.

Оказа се обаче, че властите не могат да ограничат движението на рискови групи. Въпреки препоръките да не се посещават места, където на затворено пространство се събират хора, църквите в страната са пълни преди Великден. Изглежда, че вярата на гърците е по-силна от коронавируса.

Днес кметът на град Пиргос, област Илия, пък се обърна за помощ към прокуратурата. Част от жителите на града са под карантина, но вместо в къщи прекарват деня си в заведенията. До няколко часа се очаква намеса на властите.

Коронавирусът промени много от навиците на гърците. След дълги години, в които министерството на транспорта приканваше хората да използват обществения транспорт за опазване на околната среда, сега гърците по принуда пътуват повече с колите си.

Скъпият бензин обаче е в тежест за семейния бюджет. Цената на петрола се срина на световния пазар, но в Гърция на бензиностанциите - все още не. В тази връзка министърът на развитието Георгиадис разпореди днес пълна проверка на цените на горивата на бензиностанциите, като поиска те да паднат с толкова процента, колкото е спаднала цената на петрола.

"Ще се налагат глоби, ще отнемаме лицензи", предупреди министър Георгиадис. Днес все още цените не са намалени и с цент, но вероятно това ще се случи в следващите дни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна