Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Заплахата от пандемия на коронавируса Covid-19 "става много реална"

Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален секретар на СЗО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разпространяването на коронавируса Covid-19 е по-близо до причиняване на пандемия, но огнищата в отделните страни все още могат да бъдат контролирани чрез комбинация от мерки за ограничаване и смекчаване, съобщи в понеделник Световната здравна организация (СЗО).

Ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус отбеляза, че четири държави - Китай, Южна Корея, Италия и Иран, представляват 93% от близо 110 000 случая на заразени с коронавирус, които са докладвани от повече от 100 страни по света.

"Сега, когато вирусът настъпи в толкова много страни, заплахата от пандемия стана много реална", посочи той на редовна пресконференция в Женева. "Но това би била първата пандемия в историята, която може да бъде контролирана. Основното е, че не сме оставени на милостта на вируса", допълни шефът на СЗО.

"Независимо дали е пандемия или не, правилото на играта са еднакви и също така - никога не се отказвайте", посочи той и отбеляза: Китай "поставя епидемията в страната си под контрол", докато Република Корея отчете спад в новите случаи на заразени, като в също време Тедрос похвали мерките за ограничаване на заразата, предприети в Сингапур.

"Насърчени сме, че Италия предприема агресивни мерки за овладяване на епидемията и се надяваме тези мерки да се окажат ефективни в следващите дни", добави той.

Изявлението му е факт, след като броят на смъртните случаи в Италия скочи само за едно денонощие с 97 до общо 463 души, а общият брой на заразените скочи с 24% до 9 172.

Експертът от СЗО д-р Майк Райън сравни решението на Италия да ограничи движението от най-тежко засегната от Covid-19 северна част на страната с относителният успех на Китай при фокусирането върху мащабната епидемия в провинция Ухан и град Хубей, за да спре разпространението на коронавируса в другите китайски провинции.

"Намаляването на потока от потенциално инфектирани хора в други области на Италия може да предложи на тези области възможност да се подготвят и потенциално да има различен резултат при справянето с епидемията. Това видяхме в Китай, видяхме провинциите да получават по-рано предупреждение, те бяха в състояние да се подготвят", посочи той, но предупреди: "Това няма непременно да спре болестта да се изнесе от тези зони на вирусното огнище ... Това за мен обаче представлява разумен тактически подход, но няма гаранция", каза Райън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени