Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудни времена за Великобритания: Брекзит и коронавирус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на премиера на Великобритания Борис Джонсън ще представи утре, 11 март, първия бюджет на страната след Брекзит, информира "Франс прес". Обединеното кралство е разтърсено от кризата с коронавируса, заради която изпълнението на някои обещания за инвестиции в инфраструктури и климатичен преход би могло да бъде отложено.

Новият министър на финансите Риши Сунак обеща в края на миналата седмица в интервю за Би Би Си, че на Националната здравна служба ще бъдат предоставени всички необходими ресурси, за да посрещне здравната криза.

Вече бяха деблокирани фондове, които ще позволят на болниците да работят за бързото разработване на ваксина.

Както в редица други засегнати страни, коронавирусът във Великобритания доведе до отмяната на многобройни събития и пътувания, както и до евакуацията на стотици служители. Те трябва да работят у дома или ще са в техническа безработица.

Промишлеността и най-вече автомобилната, е особено силно засегната, тъй като доставките на материали и резервни части са нарушени. Авиацията и туристическият сектор също страдат, а първата жертва на епидемията беше регионалната компания "Флайби" (Flybe), която бе принудена да спре всичките си полети заради срива на трафика.

Заради това Организацията за икономическо сътрудничество и развитие понижи прогнозата си за растежа на Великобритания тази година до 0,8 процента спрямо 1 процент в предишната предварителна оценка.

Великобритания напусна ЕС в края на януари след буксуващи преговори цели три години и половина, а самото излизане от евросъюза струва над 4,4 милиарда лири (4,6 милиарда долара) на британските данъкоплатци, сочат данни на Националната сметна палата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна