Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Ръст на производството и строителството при намаляване на търговията на дребно през януари

Снимка: БГНЕС

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за януари отчита повишаване на промишленото производство и на строителството при слабо намаляване на търговията на дребно, което сякаш е знак за позитивен старт на новата година след забавяне на икономически растеж в края на 2019-а година.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през януари с 1,6% спрямо декември 2019-а, когато се понижи с 1,7%, отбелязвайки по този начин първо повишение от от три месеца насам.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се понижава през януари с 0,7% след понижение с 1,3% през декември, отбелязвайки спад за трети пореден месец.

През януари по-съществен ръст с 3,6% спрямо предходния месец отбелязва производството в преработващата промишленост, докато производството в добивната промишленост се понижава с 3,3%, а при разпределението на електрическа и топлоенергия и газ нараства с 0,6 на сто.

Спрямо януари 2019-а година производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се понижава с със 7,2%, а в добивната промишленост - с 2,1%, докато производството в преработващата добивната промишленост нараства с 2,1 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се повишава през януари с 0,8% спрямо декември, когато се увеличи с 0,4%. Продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства с 2,3%, но при понижение с 0,2% в сградното строителство.

На годишна база строителната продукция през януари се повиши с 1,7% след растеж с 1,8% в края на 2019-а, като сградното строителство се увеличава с 0,7%, а гражданското и инженерното строителство - с 3,1 на сто.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно, като през януари тя се свива с 0,4% след растеж с 0,7% през декември, отбелязвайки първо понижение от поне шест месеца насам.

На годишна база растежът на търговския оборот се забави през януари до 3,2% от 5,8% месец по-рано.

По-рано този месец НСИ обяви низходяща ревизия на растежа на БВП през последното тримесечие на 2019-а година до 3,1% спрямо година по-рано - най-слаб икономически растеж от третото тримесечие на 2018-а година.

В края на миналия месец НСИ пък отчете отслабване на стопанската конюнктура в България през февруари най-вече в резултат на по-неблагоприятен бизнес климат при търговията на дребно и в сферата на услугите.

Аналогично последно проучване на Европейската комисия отчете още по-рязко влошаване на икономическите нагласи през втория месец на годината.

Тези проучвания предполагат, че българската икономика вероятно ще продължава да отслабва през първото тримесечие на годината въпреки днешното смесено до леко позитивно проучване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени