Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските банки ще понесат загуби от 30 млрд. евро от коронавируса

Европейските банки могат да видят заличаване на около 30 млрд. евро от техните нетни печалби през следващите три години в резултат на негативния ефект от коронавируса, изчислиха анализатори от Goldman Sachs Group, предаде Блумбърг.

Ерозията на печалбата, еквивалентна на 7% от общата им печалба, ще бъде обусловена от повишен кредитен риск, по-слаби приходи и като цяло плоски разходи, написаха аналитици на американската инвестиционна банка.

Банките са изправени пред перспективата на по-ниски маржове в резултат на вече рекордно ниските и дори отрицателни лихви в период, когато централните банки се опитват да намалят икономическото въздействие от коронавируса.

Кредиторите с ниски нива на рентабилност в Германия, Италия и Гърция ще бъдат непропорционално засегнати от епидемията от Covid-19, докато френските, кредиторите от Бенелюкс и големите световни кредитори ще се справят най-добре, посочиха анализатори на Goldman Sachs.

С оглед на това Goldman Sachs залага на кредитори като BNP Paribas SA, ING Groep NV, Banco Santander SA и HSBC Holdings Plc и на банки от Централна и Източна Европа като Erste Group Bank AG или Bank Pekao SA.

"Като цяло обаче европейските банки днес са в по-силна позиция, отколкото във всеки един момент през последното десетилетие по отношение на финансовата сила", се посочва в днешния анализ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна