Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Covid-19 вече е пандемия

Тедрос Аданом Гебрейесус
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заболяването Covid-19 вече може да бъде характеризирано като панедмия, съобщи днес шефът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус пред репортери в Женева, предаде АФП.

„Никога по-рано не сме били свидетели на пандемия, предизвикана от коронавирус“, каза още той. 

„СЗО прави денонощна оценка на епидемията и сме дълбоко притеснени от обезпокоителните нива на бездействие на международната общност пред обезпокоителното ниво на разпространение на епидемията от новия коронавирус“, каза шефът на СЗО. „В идните дни и седмици очакваме увеличаване на новите случаи на зараза, на смъртните случаи и на засегнатите страни“, допълни той.

В изминалите две седмици броят на случаите на Covid-19 извън огнището на епидемията Китай се е увеличил тринайсеткратно, а броят на засегнатите страни се е утроил, каза ръководителят на СЗО. Общият брой на заразените в света сега е 118 000 в 114 страни, като починалите са 4291, отбелязва БТА.

Обикновено, когато се обявява пандемия на някакво заболяване, се има предвид, че става дума за заболяване, чието разпространение е трудно за контролиране в глобален план. Въпреки че ситуацията с коронавируса бе обявена за пандемия Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че все още е възможно да се намали броят на новите случаи на зараза чрез решителни мерки в областта на здравната политика и припомни, че всички страни могат да променят хода на тази пандемия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна