Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменя се планираната за март среща във формата "ОПЕК +"

Новината допринася за нов спад на петролните цени с над 6%

ОПЕК обяви, че се отменя планираната за 18-и март среща на техническо ниво между членовете на картела и техните съюзници начело с Русия, известни като "ОПЕК +".

Това стана факт, след като лидерът на петролния картел в лицето на Саудитска Арабия заяви по-рано в четвъртък, че не планира да участва в тази среща във формата "ОПЕК +".

През миналата седмица Риад не успя да осигури подкрепата на Москва за по-дълбоки допълнителни съкращения на съвместното петролно производство по време на среща на "ОПЕК +" и заяви, че ще намали рязко цените на експортния си суров петрол, като в същото време ще увеличи производството си до над 10 млн. барела на ден от началото на април.

Това обявяване на "петролна ценова война" от страна на Саудитска Арабия спрямо Русия предизвика брутален спад на цените на черното злато на световните стокови борси в началото на седмицата. В понеделник петролните фючърси се сринаха с близо 25% до най-ниски нива от 12-ти февруари 2016-а година, като тези на петрола Брент паднаха до $ 31,02 за барел, а на американския лек суров петрол до $ 27,34 за барел.

Отмяната на планираната за 18-и март среща на техническо ниво във Виена е факт, въпреки че по-рано в четвъртък руският енергиен министър Александър Новак заяви пред репортери, че е възможно тази среща да се проведе по видеоконферентна връзка. Той добави, че Русия ще поддържа отворени канали за комуникация със своите съюзници, в случай че се наложат някакви съвместни стъпки в бъдеще.

Говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков пък каза, че руското правителство не е имало контакт нито със Саудитска Арабия, нито с ОПЕК след провалените в края на миналата седмица преговори във Виена, но отбеляза, че такива контакти могат да бъдат организирани "бързо", ако това е необходимо.

Освен това Песков отбеляза, че президентът Владимир Путин не се свързвал в последно време с американския си колега Доналд Тръмп, за да обсъдят двамата краха на петролните пазари.

Руският премиер Михаил Мишустин пък отхвърли опасенията, предизвикани от сриващите се цени на петрола, като каза по-рано, че страната разполага с достатъчно петролни запаси, за да снабдява вътрешния пазар "в продължение на много години".

Новината за отмяна на планираната за средата на март среща на "ОПЕК +" допринася за по-нататъшен спад на цените на петролните фючърси на фона и на общия срив на капиталовите пазари по цял свят с оглед на пандемията от коронавирс. Наложената от Доналд Тръмп забрана за пътуванията на европейци за САЩ е допълнителен фактор за падащите петролни цени.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават в четвъртък с 6,5% обратно под $ 33,15 за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през април - с 6% към $ 31,0 за барел. Вчера и двата типа фючърси на черното злато поевтиняха с около 4%.

Графика на петрола Брент / долар
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна