Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южна Корея, Италия и Испания забраняват "късите продажби" на акции в отговор на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южна Корея, Италия и Испания забраняват "късите продажби" на акции в отговор на агресивният срив на фондовите борси поради инвеститорските страхове около пандемията от коронавирус Covid-19, обявиха в петък финансовите регулаторни власти на двете държави в отделни изявления.

"Къса продажба" е продажба на финансов актив (в случая акция), който инвеститорът не притежава, с надеждата този активи да бъде обратно закупен в бъдеще момент на по-ниска цена, с което да бъде реализирана печалба.

Италия заяви, че "късите продажби ще бъдат забранени на 13-и март, петък, в резултат на срива на фондов индекс FTSE MIB на борсата в Милано през предходната сесия на търговия с близо 17%. Забраната ще се прилага за 85 италиански акции, включително на компании като Fiat Chrysler Automobiles, Intesa Sanpoalo и Eni, но Комисията за фондови борси в Рим - CONSOB не уточни дали забраната ще бъде продължена и за следващите сесии на търговия.

Испанският фондов регулатор заяви късно в четвъртък, че въвежда забрана на "къси продажби" на борсата в Мадрид на 69 акции, обхващайки всички ликвидни акции, чиято цена се срина по време на търговията в четвъртък с повече от 10%, както и на всички неликвидни акции, които се обезцениха с повече от 20%.

Испанският фондов индекс IBEX-35 ср срина в четвъртък с 14,06%.

Лондонската фондова борса (London Stock Exchange) обяви в петък, че забранява "късите продажби" на италиански и испански акции, изброени от техните борси (Borsa Italiana и испанската CNMV).

Съгласно законодателството на ЕС националните власти имат правомощието да въвеждат такива забрани. Те обаче са задължени да уведомяват за това Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA).

Междувременно подобна забрана на "къси продажби" беше въведена и в Южна Корея, като тя ще се прилага за 95 акции, търгувани на борсата в Сеул. Забраната ще влезе в сила от 16 март (следващия понеделник) и ще важи за шест месеца. Решението беше взето, след като обемът на "късите продажби" на акции на южнокорейската борса достигна в петък размер от цели 891,8 млрд. щатски долара.

Всички тези решения идват след бруталният срив на световните пазари на акции в четвъртък (12-ти март), когато глобалните борси отбелязаха най-лошият си ден на търговия от т.нар. "Черен понеделник" през 1987 година.

Трябва да се има предвид, че редица държави забраниха до известна степен "късите продажби" на акции по време и непосредствено след глобалната финансовата криза през 2008 година. Въпреки че подобни забрани могат да смекчат въздействието на настоящия шок, пазарни експерти твърдят, че тези мерки ще има ограничен във времето позитивен ефект.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна