Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на европейските борси след забрана на късите продажби и коментари на ЕЦБ

Европейските акции поскъпват по време на търговията в петък само ден след техният най-брутален спад в историята, тъй като инвеститорите реагират предпазливо позитивно на коментари от ЕЦБ за възможно намаляване на лихвите в бъдеще и на наложената забрана на къси продажби на най-тежко засегнатите борси в Испания и Италия.

Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 4%, следвайки рекордния спад с близо 12% в четвъртък, когато беше изтрита пазарна капитализация на търгуваните на борсите европейски компании за над 1 трлн. долара.

Немският фондов индекс DAX 30 се повишава с 3,5%, френският CAC 40 - с 4% и британският FTSE100- с 4,7%.

В същото време италианският индекс FTSE MIB нараства с над 8%, а испанският Ibex-35 - с над 6%, тъй като борсовите регулатори на двете държави решиха да забранят късите продажби на акции след вчерашните огромни сривове на борсите в Милано и Мадрид съответно с близо 17% и с 14%.

Известна подкрепа за днешният отскок на европейските борси оказват и коментари на Филип Лейн от ЕЦБ, според които банката е готова да намали лихвените ставки, ако това е необходимо. В четвъртък ЕЦБ не промени основните си лихвени ставки въпреки пандемията от коронавирус по света и в частност в Европа, което беше възприето негативно от инвеститорите и допринесе за най-големия в историята дневен спад на европейските борси.

Акциите на швейцарската фармацевтична компания Roche Holding Ltd. поскъпват с над 8%, след като Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри използването на по-бързи тестове на компанията за откриване на SARS-CoV-2, причиняващ болестта Covid-19.

Подкрепа за позитивното представяне на европейски борси оказва и днешният отскок на американските фондови фючърси след вчерашния най-драматичен спад на Уолстрийт от "Черния понеделник" на 19-и октомври 1987 година.

Фючърсите на DJIA нарастват с около 800 пункта (повишение с 3,85%), фючърсите на S&P500 - с 4,12% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 4,66%. В четвъртък те се сринаха с близо 10%, като DJIA падна с 2352 пункта (срив от 9,98%), S&P500 - с 9,51% и Nasdaq Composite - с 9,43%, като по този начин и трите основния американски фондови индекса навлязоха официално в "мечи пазара" (пазара на поевтиняващи акции), тъй като отбелязаха понижения с поне 20% от техните неотдавнашни рекордни върхове, достигнати по-рано тази година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна