Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин очаква икономиката на САЩ да пострада краткосрочно от коронавируса

Стивън Мнучин, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в петък, че ударът, който ще нанесе коронавируса върху американската икономика, ще бъде краткосрочен и че администрацията на президента Доналд Тръмп запазва своите възможности отворени за всякакви други бъдещи стъпки, които могат да бъдат необходими.

Пред бизнес телевизия CNBC Мнучин посочи, че Министерството на финансите на САЩ и Федералният резерв работят за запазване на финансовите пазари отворени и за увеличаване на ликвидността, помагайки на банките при необходимост и търсят значително увеличаване на кредитирането на малкия бизнес, който страда от пандемията от коронавирус.

Преговорите с Камарата на представителите за икономическия пакет вървят добре

Той също така каза, че преговорите с демократите в Камара на представителите за пакет от икономически помощи също вървят добре, тъй като законодателите се стремят да постигнат споразумение с администрацията на Тръмп за нов законопроект за подпомагане на финансово засегнатите от Covid-19.

Мнучин похвали "двустранните усилия" между контролираната от демократите долна камара на Конгреса и администрацията на Белия дом за подпомагане на малкия и средния бизнес. Той определи законопроекта като "втори ининг в бейзболната игра", назовавайки като "първи ининг" икономическият пакет в отговор на коронавируса за 8,3 млрд. долара, който Тръмп подписа през миналата седмица.

Приветствам сътрудничеството с Федералния резерв

Мнучин също приветства тясното сътрудничество с председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, разкривайки, че двамата търсят редица възможности за стимулиране на националната икономика. "Ще разглеждаме всеки наличен финансов инструмент, който е на наше разположение", посочи той в интервюто.

Той добави, че не е ясно колко дълго ще продължи икономическият спад, тъй като разпространението на вируса все още е в неустановена ситуация, но той очаква силен икономически отскок до края на годината. Мнучин също така призова инвеститорите да се съсредоточат върху дългосрочните перспективи.

Очаквам икономически отскок до края на годината

"Медицинските експерти не могат да ни дадат окончателен период от време, независимо дали това е един месец или два месеца или три месеца, но ние ще преминем през това", каза той и добави: "До края на годината ... мисля, че можете да очаквате, че ще имаме голям отскок на икономическата активност".

Стивън Мнучин даде и ясно да се разбере, че не се обсъжда вариант за облекчаване на митническите тарифи за Китай. "Общото облекчение за тарифите за Китай не стои на масата", посочи той пред репортери по-късно в Белия дом.

Спадът на фондовия пазара е "голяма възможност за инвестиция"

Неотдавнашният срив на фондовата борса може да бъде "голяма инвестиционна възможност" за дългосрочните инвеститори, посочи финансовият министър Мнучин.

Той направи паралел с пазарната катастрофа на Уолстрийт от 1987 г., когато акциите претърпяха най-големия еднодневен спад, но до вчерашната търговия, когато беше постигнат нов рекорден срив. Самият Стивън Мнучин по това време беше инвестиционен търговец.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна