Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландският остров Скай  - рай за динозаврите през юрския период

Отпечатък на дребен динозавър и амонит

Палеонтолози са се натъкнали на два обекта с десетки динозавърски стъпки, съхранили се в онова, което някога е било тиня по крайбрежието на днешния шотландски остров Скай, съобщи БТА, като цитира ЮПИ.

Фосилизираните стъпки свидетелстват, че на остров Скай е имало голямо многообразие от динозаври през средния юрски период преди 174,1-163,5 милиона години.

Динозавърските фосили от средния юрски период са рядкост, но новите два обекта разкриват, че много групи динозаври бързо са се диверсифицирали по това време.

Открити са 50 динозавърски стъпки, включително от делтаподус. За пръв път специалисти попадат на стъпки от въпросния вид динозаври на остров Скай. Открити са също стъпки, за които се смята, че са от стегозаври.

Редица трипръстови отпечатъци пък навеждат на мисълта, че ранни месоядни тероподи са прекосявали някогашната тиня на острова. Някои от следите изглежда са оставени от едри тревопасни орнитоподи, които са сред най-древните от тази група.

"Новите два обекта с фосилизирани динозавърски стъпки ни позволяват да си създадем по-добра представа за многообразието от динозаври, които са живели близо до брега на остров Скай през средния юрски период", заяви Пейдж де Поло от университета в Единбург.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS One.

Реконструкция на стегозавър (на преден план) и алозавър

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени