Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕИБ: ЕС може да предостави 28-40 млрд. евро в подкрепа на фирмите, засегнати от пандемията

Снимка: ЕПА/БНЕС

Европейският съюз би могъл незабавно да предостави между 28 и 40 милиарда евро в подкрепа на малките и средните компании, засегнати от пандемията от коронавирус, се посочва в писмо до европейската финансова министри от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

В писмото, изпратено късно в неделя, се казва, че икономическата активност в Европа спира в резултат на правителствените решения за ограничаване на разпространението на вируса и на  социалното поведение.

"Произлизащите от това икономически щети са незабавни и широко разпространени", написа президентът на ЕИБ Вернер Хойер в писмото, видяно от агенция Ройтерс.

"Нуждаем се от силен европейски отговор на кризата с коронавируса. Непосредствената икономическа и финансова динамика наближава върховата точка. Ако Европа иска да докаже своята ценност в тази ситуация, тя трябва да действа съвместно", допълни той.

Междувременно министрите на финансите на Европейския съюз провеждат видеоконференция за новите пътища за отговор на икономическите щети, причинени от коронавирусната епидемия, като те ще обсъдят и ролята на ЕИБ са решаване на тези задачи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна