Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Икономиката на ЕС вероятно ще се свие с 1% през 2020 г. заради Covid-19

Икономиката на ЕС вероятно ще се свие с 1% през тази година в резултат на коронавируса, показва документ на ЕК, но Ройтерс цитира официални лица да казват, че вътрешните оценки на Комисията са по-песимистични и посочват дори рецесия от 2,5%.

"Смята се, че кризата с Covid-19 ще има много силно пагубно икономическо въздействие върху ЕС и еврозоната", се посочва в документа на Комисията, цитиран от Ройтерс.

"Прякото въздействие по всички канали се изчислява в намаляване на растежа на реалния БВП през 2020 г. с 2,5% в сравнение със ситуация, при която няма пандемия", отбелязва документът.

"Като се има предвид, че прогнозният растеж на реалния БВП беше 1,4% за ЕС през 2020 г., това означава, че заради коронавируса той може да падне до малко повече от -1%, със значително, но не пълно възстановяване през 2021 г.", прогнозира ЕК.

Европейски служители обаче заявиха, че вътрешен документ на Комисията определя икономическото въздействието на коронавируса до намаляване на БВП на ЕС с 3,9 процентни пункта, а не на с 2,5%, което ще доведе до още по-дълбока рецесия.

Министрите на финансите на ЕС обсъждат чрез видеоконференция нови начини за справяне с икономическите щети, нанесени от пандемията, като някои от тях заявиха, че трябва да излязат с голям координиран икономическо пакет в отговор на заразата с коронавирус.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна