Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията Moderna Inc. отчита напредък при ваксина за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската биотехнологична компания Moderna Inc. съобщава, че започва експериментално изпитание на коронавирусна ваксина. Учени от изследователския институт "Кайзер Пермантенте" в Сиатъл дадоха първата експериментална ваксина на 40-годишна жена.

Директорът на Националния институт по алергия и инфекциозни болести Антъни Фочи заяви, че дори ако изследването върви добре, ваксината все още няма да е готова за обществено използване през следващите 12 до 18 месеца.

Той добави, че намирането на ваксина "е спешен приоритет за общественото здраве" и че това проучване, което е "стартирано с рекордна скорост, е важна първа стъпка към постигането на тази цел".

След новината акциите на Moderna Inc. поскъпват на Уолстрийт с близо 30%, въпреки че останалият фондов пазар е подложен на панически продажби.

Два часа преди края на днешната търговия индексът DJIA пада с цели 2250 пункта (спад с 9,69%), широкият S&P500 се понижава с 9,31%, а технологичният Nasdaq Composite - с 9,4%.

По-рано днес немската биотехнологична компания BioNTech и китайската фармацевтична фирма Fosun Pharma също обявиха, че са готови да започнат в Китай клинични тестове и изпитания на коронавирусна ваксина до края на април.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна