Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-чист въздух в Италия заради епидемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спътници за наблюдение на Земята на службата на ЕС по климатичните промени "Коперник" са установили значително намаляване на замърсителя азотен диоксид - страничен продукт от употребата на дизелови двигатели и други видове човешка дейност, в Северна Италия след разпространението на болестта Ковид-19, заради която бяха взети драстични мерки, парализирали нормалния живот в страната, съобщи БТА като се позова на Асошиейтед прес.

От службата поясниха, че вследствие на внезапни промени в нивото на активност в Северна Италия се наблюдава тенденция, свързана с намаляване на азотния диоксид през последните 4-5 седмици.

Италия е най-силно засегнатата от новия коронавирус страна в Европа.

Азотният диоксид е замърсител с кратък живот - остава по-малко от ден в атмосферата, преди да се разпадне или да влезе в реакция с други газове. Това означава, че остава близо до състоянието, в което е бил при отделянето си. Повечето емисии азотен диоксид са генерирани от човешка дейност, като автомобилен трафик, производство на енергия, отопление на сгради и индустрия. "Впечатляващо е, че може да се открие сигнал за намаляване нивото на активност", отбеляза Венсан-Анри Пьош от службата

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна