Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Goldman Sachs прогнозира спад на цените на петрола Брент към $ 20 за барел

Goldman Sachs намали с една трета ценовата си прогноза за петрола сорт Брент през второто тримесечие до $ 20 за барел, прогнозирайки в същото време, че глобалното търсене на важната суровина ще спадне с рекордните 1,1 млн. барела на ден през настоящата година, тъй като пандемията от коронавирус ще удари сериозно световния икономически растеж.

Ако прогнозата се оправдае, това ще се окаже най-ниското ниво на петрола Брент от февруари 2002 г.

В сряда фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават с нови 1,2% към $ 28,25 за барел след вчерашен спад с 4,4% и вече се търгуват в най-ниски нива от началото на 2016-а година.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка пък поевтиняват с 2,5% след ценови спад с над 6% във вторник и днес се търгуват към $ 26,20 за барел - също най-ниско ниво от януари 2016 г.

"Подобно падане би било в съответствие с предишните големи "мечи пазари" от 1999, 2009 и 2016 г.", посочват от инвестиционната банка.

Според нея излишъкът при доставките на петрол ще достигне 3,7 млн. барела дневно през първото тримесечие и 5,7 млн. през второто тримесечие, тъй като пандемията от коронавирус ще свие силно търсенето.

От друга страна, по-ниското предлагане и евентуалното възстановяване през втората половина на годината може да доведе до дефицит от 1,5 млн. барела на ден през четвъртото тримесечие, смята Goldman Sachs, което кара банката да запази прогнозите си за осреднената цена на Брент от $ 30 за барел през третото и от $ 40 през четвъртото тримесечие.

Банката очаква, че производството на шистов петрол ще намалее със 750 хил. барела на ден през последното тримесечие на 2020 г. спрямо същия период година по-рано, както и добивите на скъпоструващи производители извън ОПЕК като Русия и други шистови производители вероятно ще спаднат с около 600 хил. барела на ден през същия период.

Графика Брент / долар
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени