Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: Русия подхранва дезинформации за Covid-19

| обновено на 18.03.20 в 13:22

Руски медии са разгърнали "значителна дезинформационна кампания" срещу Запада, за да влошат влиянието на коронавируса, да създадат паника и да посеят недоверие, сочи документ на Европейския съюз, до който е получила достъп Ройтерс. 

"Продължава значителна дезинформационна кампания на руски държавни и прокремълски медии спрямо Covid-19", се казва във вътрешния документ с дата 16 март. 

"Цялостната цел на дезинформацията на Кремъл е да нажежи кризата с общественото здраве в западните държави...в съответствие с линията на по-широката стратегия на Кремъл да опитва да руши устоите на европейските общества", се казва още в документа, подготвен от Европейската служба за външно действие:

Разпространявайки фалшиви новини онлайн на английски, испански, италиански, немски и френски, руската кампания използва противоречиви, объркващи и злонамерени съобщения, за да затрудни ЕС в комуникацията в борбата с пандемията.

Москва веднага отрече това.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че твърденията са безпочвени и нямат смисъл, както и че са водени от антируска мания. 

Той посочи към липсата на точен пример или връзка с конкретна медия в документа на ЕС. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени