Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов силен спад на Уолстрийт въпреки обещаната финансова помощ от 1 трлн. долара

Американските акции са положение на нова вълна от разпродажби, тъй като инвеститорите се съмняват, дали мащабните планове на правителствата по цял свят за финансова помощ ще успеят да ограничат икономическия удар в резултат на пандемията от коронавирус. Техните опасения се подсилват и от нарастващите признаци за негативното въздействие на Covid-19 върху корпоративна Америка.

Индексът DJIA се понижава с над 500 пункта (спад със 7,35%), технологичният индекс S&P500 - с 6,6% и Nasdaq Composite - с 5,75%. По този начин беше напълно заличен вчерашния отскок на Уолстрийт в резултат на обещаните от Доналд Тръмп спасителни финансови мерки в размер на 1 трлн. долара, като във вторник DJIA затвори с нарастване от 5,2%, S&P500 - с 6% и Nasdaq Composite - с ръст от 6,2%.

Инвеститорите се опасяват, че дори обявяваните от богатите държави огромни по размер стимули няма да бъдат в състояние да предотвратят една дълбока глобална рецесия, тъй като пандемията от Covid-19 се разпространява бързо по целия свят и оценките за щетите върху бизнеса вероятно ще продължат и през лятото.

Акциите на Boeing Co. се сриват с над 18% към 7-годишно дъно, след като производителят на самолети поиска спасителна финансова помощ в размер на 60 млрд. долара с оглед на задълбочаващия се спад при глобалните пътувания заради вирусната пандемия. Индексът  S&P 1500 airlines пък пада с над 20%.

Продължават агресивните разпродажби и на акциите от туристически и хотелиерски бизнес, като акциите на Hilton Worldwide Holdings падатс с 20,8%, на Marriott International Inc - с 20,9% и на туристическата онлайн агенцията Expedia Group Inc - с над 13%.

Банковият индекс S&P 500 Banks Group се понижава с 8% с оглед на притесненията за масови просрочвания на задължения или отписване на задължения.

Акциите на Apple Inc. поевтиняват с над 3%, тъй като анализаторите очакват, че технологичният гигант ще понесе сериозни загуби от принудителното временно затваряне на неговите магазини по цял свят, с изключение на Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна