Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция забрани публичните събирания на над 10 души

Атина, 15 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция въведе още по-строги мерки за овладяване на кризата с нови якоронавирус. Днес бяха регистрирани нови 31 случая на носители на заразата. Общият брой на заразените в южната ни съседка достигна 418 души. 

Властите забраниха събиране на повече от 10 души дори и на безопасно разстояние един от друг.При нарушение глобата е 1000 евро за всеки от тях. Все още в рамките на "строги препоръки" е гърците да стоят по домовете си и да контактуват само с членове на техните семейства, за да не се разпространи заразата. Излизане от къщи се допуска само за зареждане с хранителни продукти, посещения при лекар и отиване до работното място.

Заместник-министърът по защита на гражданите Хардалиас подчерта, че полицията има право да поиска официален документ, посочващ причината за движение извън дома.

Допълнителни сили на полицията ще охраняват крайбрежната ивица, където често гърците се разхождат  при топло време.

Новите по-строги карантинни мерки, свързани с ограничение на придвижването, се наложиха след искане на кметове на островите, където заминаха много гърци при свои роднини. Кметът на остров Скопелос апелира да не се пътува в тази посока.

От министреството на здравеопазването съобщават, че пациентите с тежка клинична картина са 5% от заразените.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна