Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маймуни не се разболяват повторно от Covid-19, установиха китайски учени

Изображение на коронавируса SARS-CoV-2, който е причинител на Covid-19, National Institutes of Health (NIH)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Макаците резус не могат да се заразяват с Covid-19 повторно, което според специалистите означава, че пациентите не трябва да се опасяват от релапс след възстановяване от болестта, пише  БТА,  като цитира  "Дейли мейл".

Китайски учени са  заразили макаци резус с Covid-19 в лабораторни условия и 28 дни по-късно, след като се възстановили от болестта, отново ги изложили на въздействието на новия коронавирус SARSСoV-2 . Но маймуните не се разболели, като изглежда са развили защита срещу инфекцията.

Според учените от Китайската академия по медицински науки това предполага, че пациентите, които изглеждат повторно заразени, по-скоро не са преодолели напълно първоначалната инфекция.

Резултатите са обнадеждаващи и за разработване на ваксина срещу Cоvid-19.

Модел на коронавируса, причиняващ Covid-19, и на протеина (на преден план), образуващ „шиповете“ на повърхността му, който осъществява  инвазията -позволява на вируса да навлезе и зарази човешките клетки. На  модела се вижда, че повърхността на вируса (синя) е покрита с „шипови“ протеини (червени).

Как е бил проведен експериментът и какво е показал

Екипът на Лилин Бао е заразил четири възрастни маймуни с вируса SARSСoV-2.

Учените са ги наблюдавали 28 дни - как се развива и затихва болестта, като са им взимали и различни проби, за да преценяват наличието на вируси.

Вирусното насищане на животните е било пиково около третия ден след заразяването, след това постепенно намаляло до незабележими нива около 14-ия ден.

28 дни след началото на експеримента две от маймуните без симптоми и с успешни тестове отново били изложени на коронавируса.

Макар и телесната им температура  за кратко да се повишила, взетите проби не показали наличие на вируса. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна