Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуираха със Спартана студенти от НВУ "Васил Левски" от Латвия и Полша

Всички ще бъдат поставени под 14-дневна карантина

С полет на самолет "Спартан" в България се завърнаха от Латвия и Полша курсанти и студенти от  Националния военен университет „Васил Левски“, съобщи Пресцентъра на Министерството на отбраната.

Министерството на отбраната организира транспортирането от Латвия и Полша на общо 21 курсанти и студенти от НВУ  „Васил Левски”, които са били на обучение по програма "Еразъм+" във военни образователни институции.

Полетът се извърши с транспортен самолет "Спартан" от състава на Военновъздушните сили по маршрут София - Рига – Варшава - София. На борда на самолета беше лекар от Военномедицинска академия. Самолетът излетя тази сутрин в 7,12 ч. и кацна на летище София в 21.41 часа, уточняват от военното министерство.

Всички транспортирани български граждани ще бъдат поставени под 14-дневна карантина с цел спазване на противоепидемичните мерки.

По време на карантината курсантите ще бъдат настанени в отделна сграда на Националния военен университет във Велико Търново, отдалечена от останалите корпуси, където ще са под непрекъснато лекарско наблюдение.

Ръководството на Военния университет осигурява всички необходими грижи за запазване здравето на поставените под карантина курсанти. Изготвено е меню с осигуряване на оптимално количество енергия и хранителни вещества за повишаване на имунитета им. Храната ще бъде доставяна до помещенията, в които са настанени, за да се избегнат външни контакти. Осигурен е 24-часов достъп до медицинска помощ. Създадена е организация за ежедневно набавяне на санитарни и хигиенни продукти за лична употреба от обучаемите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна