Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски лекари тестват лекарство против малария за болни с Covid-19

Тръмп: Ще използваме хлорохин за Covid-19

| обновено на 19.03.20 в 20:08
Снимка: БГНЕС

Лекарството против малария Хлорохин (Chloroquine) може да се използва при заразените с коронавируса Covid-19.

Това противомаларично лекарство беше тествано на пациенти в Китай още през миналия месец, като в последните дни то започва да се прилага тестово и от френски лекари.

В средата на февруари Сан Янжон, заместник-ръководител на Китайския национален център за развитие на биотехнологиите, заяви, че това лекарство е под клинично изпитание в поне 10 болници.

Според него, при пациентите, лекувани с хлорохин, се наблюдава по-голямо намаляване на треската, подобряване при техните белодробни сканирания и на тези пациенти им е било необходимо по-кратко време за възстановяване в сравнение с т.нар. "контролна" група от пациенти.

Френските лекари са сред тези, които също вече експериментират с лекарството.

Министърът на здравеопазването на Франция заяви, че сега се провеждат широкомащабни тестове след ранни успешни тестове.

Във видеоклип изследователи посочват, че "са наблюдавали бързо и ефективно ускоряване на лечебния процес и рязко намаляване на времето, през което пациентите с Covid-19 остават заразени". Също така има и доказателства, че лекарството против малария предотвратява по-лоши инфекции сред пациентите, които са започнали да бъдат лекувани на по-ранен етап.

Тръмп: Ще използваме хлорохин за Covid-19

И Съединените щати ще използват лекарството за малария - хлорохин или хидроксихлорохин, срещу Covid-19, заяви президентът Доналд Тръмп в четвъртък, след като той изброи лекарства, които биха могли да "променят правилата на играта" в борбата срещу вируса. Тръмп добави, че лекарстовото ще се предлага с рецепта в САЩ.

Тръмп също така похвали лекарставата Remdesivir на Gilead и Kevzar на Regeneron, за които също се смята, че могат да действат върху коронавируса. Освен това той благодари на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за бързото одобрение на лекарствата и за сътрудничество с правителството на фона на коронавирусната криза.

Президентът отново добави, че все още се надява, че скоро ще бъде налична ваксина за Covid-19.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна