Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка намали лихвата до 0,1%

Английска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английската централна банка намали спешно лихвения си процент с нови 15 базисни пункта до рекордно дъно от 0,1%. Това е второто извънредно понижение на британската лихва за по-малко от 10 дни.

В същото време АЦБ увеличава и програмата си за изкупуване на облигации в пореден опит да защити икономиката на Великобритания от негативното въздействие на пандемията от коронавирус.

Комитетът по паричната политика на АЦБ гласува единодушно за намаляването на основната лихва и за увеличаване с 200 милиарда лири на програмата за закупуване на облигации на централната банка, известна като "количествени улеснения". Така програмата достигна 645 млрд. паунда.

По-голямата част от допълнителните дългови книжа, които АЦБ ще закупава, ще бъдат британски държавни облигации.

"През последните дни, и съвместно с редица други пазари за облигации в напредналите икономики, условията на дълговият пазар в Обединеното кралство се влошиха, тъй като инвеститорите търсят по-краткосрочни инструменти (облигации с по-кратък матуритет), които са по-близки заместители на високоликвидните резерви на централната банка. В резултат на това Обединеното кралство и световните финансови условия се затегнаха", обясни своето решение АЦБ.

"Разпространението на Covid-19 и предприетите мерки за овладяване на вируса ще доведат до икономически шок, който може да бъде рязък и голям, но трябва да бъде временен", допълва централната банка.

Това са поредните мерки, предприемани от централните банки по света, включително от Българката народна банка, за да се увеличат техните усилия за стимулиране на икономиките, които понасят сериозно удари от вирусната пандемия.
Късно снощи ЕЦБ обяви, че увеличава рязко програмата си за покупки на активи със 750 млрд. евро, което означава, че размерът на "количествените улеснения" ще достигне 1,1 трлн. евро до края на 2020 г.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна