Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Рецесията в Германия е неизбежна

Германия: Ще използваме всичко, което имаме, за да се борим с коронавирус

Бундесбанк, централна банка на Германия
Снимка: bundesbank.de

Плъзгането на Германия в ясно изразена рецесия в Германия е неизбежно, тъй като пандемията от коронавирус продължава да влияе върху икономиката, заяви Бундесбанк в месечния си доклад, публикуван в понеделник.

Бундесбанк добави, че потребителите, бизнеса и публичните финанси са изправени пред "безпрецедентна несигурност" на фона на коронавирусната криза, но подчерта, че икономиката е в добра позиция да се справи с рецесията.

Производството ще намалее, което ще поддържа инфлацията ниска наред с действията, предприети от Европейската централна банка (ЕЦБ). Бундесбанк обаче отбеляза, че инфлацията може да спадне допълнително, ако цените на петрола останат на сегашните си ниски нива.

Според немската централна банка икономическото въздействие на коронавируса вероятно ще бъде сериозно - поне за следващите няколко месеца, а икономическото възстановяване може да започне едва след приключване на пандемията от Covid-19.

Последните бизнес проучвания сочат, че германските компании вече страдат значително, посочи Бундесбанк.

Междувременно германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че "допълнителният бюджет от 156 милиарда евро ще покаже, че ще използваме всичко, което имаме, за да се справим с коронавируса".

"Решихме, че броят на леглата в интензивното лечение в Германия ще бъде удвоен", добави Шолц."Искаме да компенсираме и минимизираме загубата на доходите на нашите граждани", подчерта той.

Олаф Шолц също така посочи, че правителството ще гарантира запазването на работните места и това ще струва на правителството "милиарди евро". Това стана факт, след като по-рано в понеделник правителството се съгласи, че ще предостави спешен икономически пакет на стойност приблизително 750 милиарда евро.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени