Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО предупреждава за "ускоряване" на пандемията от Covid-19

Тедрос Аданом Гебрейесус от СЗО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди в понеделник, че пандемията от коронавирус "се ускорява", като вече са регистрирани над 300 000 случая по целия свят и от почти всяка държава

"Отне 67 дни от първият докладван случай на Covid-19, за да достигне броят на заразените 100 000, после 11 дни за вторите 100 000 случая на заразени и само четири дни за третите 100 000", заяви той.

Според последните данни по света са потвърдени общо 360 337 случая на Covid-19. Китай все още има най-много регистрирани случаи - 81 093, но вероятно Италия ще go настигне скоро, тъй като броят на инфекциите в страната възлиза на 59 140 и все още бързо нараства всеки ден.

"Ние не сме безпомощни странични наблюдатели. Можем да променим траекторията на тази пандемия", посочи той в онлайн брифинг за повече от 300 журналисти.

Той призова за глобален политически ангажимент да се промени траекторията на пандемията, като призова страните да предприемат както отбранителни, така и атакуващи мерки.

"Искането на хората да останат у дома и други мерки за социално дистанциране са важен начин за забавяне на разпространението на вируса и за печелене на време, но това са защитни мерки“, посочи шефът на СЗО.

"За да спечелим, трябва да атакуваме вируса с агресивни и целенасочени тактики: тестване на всеки заподозрян случай, изолиране и грижа за всеки потвърден случай и проследяване и карантиране на всеки близък контакт".

Позовавайки се на "тревожни доклади" за голям брой инфекции сред здравните работници по света, Тедрос заяви, че тази седмица ще настоява пред лидерите на Г-20 да засилят производството на защитни средства за здравните работници и да избягват забраните за износ.

Попитан за Олимпийските игри в Токио 2020, които трябва да бъдат открити на 24 юли, д-р Майк Райън, ръководител на програмата за извънредни ситуации на СЗО, каза, че вярва, че ще бъде взето решение "много скоро" по отношение на тяхното бъдеще.

"Имаме пълно доверие, че японското правителство и Международният олимпийски комитет (МОК) няма да се съгласят с провеждането на игрите, ако това би било опасно за спортисти и за зрители", посочи Райън.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна