Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават общонационалната карантина в Чехия до 1 април

Прага, 20 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешкото правителство продължи действащата в страната общонационална карантина заради заболяването Covid-19 до 1 април, оповести първият вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек, предаде ТАСС.

От 12 март в Чехия е в сила извънредно положение, а от 16 март на територията на цялата страна беше въведена карантина. Първоначално срокът й беше определен до 24 март.

Извън дома си гражданите са длъжни да носят маски, както и да спазват дистанция от два метра помежду си. За нарушение на мерките е предвидена глоба от около 400 евро.

Ограниченията предвиждат възможност гражданите да напускат дома си, за да отидат на работа, на лекар или до аптеката, да напазаруват храна и средства за хигиена и дезинфекция, по спешна семейна работа, както и да нахранят домашни животни.

Съкратено е работното време на пощите и банките, увеличени са интервалите на движение на влаковете и обществения транспорт.

До момента в Чехия са установени 1165 случая на заболяването. В неделя от коронавирусната инфекция Covid-19 почина 95-годишен мъж.

В метрото в Прага - март 2020 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!