Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Банките могат да бъдат гъвкави по отношение на лошите заеми

Банките разполагат с гъвкавостта да избягват огромно покачване на провизирането (обезпечаването) на необслужваните заеми по време на епидемията от коронавирус, съобщиха в сряда Европейският банков регулатор и Европейският орган за ценни книжа и пазари, предаде Ройтерс.

Повод за това указание са предупреждения от страна на банките, че те се сблъскват с нарастващ размер на провизиите, тъй като бизнесът и домакинствата, на които те отпускат средства, изпитват проблеми да обслужват и изплащат заемите по време на вирусната пандемия.

Държавите от ЕС одобриха мерки, целящи да предложат някои облекчения за бизнеса, като например погасителна ваканция по заемите.

Кредиторите обаче не са сигурни дали ваканцията по обслужване на банковите заеми технически би представлявало просрочване и следователно ще доведе до увеличаване на тяхното провизиране, както се изисква съгласно глобалното счетоводно правило, известно като IFRS 9.

Заделените по-високите провизии обаче ще "изядат" част от банковия капитал.

"Според Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA), естеството на базираните принципи на IFRS 9 включва достатъчна гъвкавост, за да отразяват вярно специфичните обстоятелства около пандемията от Covid-19 и свързаните с тях мерки на публичната политика", се казва в съобщение на Европейския орган за ценни книжа и пазари.

Банковият надзор в лицето на Европейският банков орган (EBA) също се опита да увери кредиторите в ЕС.

"EBA призовава за гъвкавост и прагматизъм при прилагането на пруденциалната рамка и изяснява, че в случай на дългов мораториум няма автоматична класификация за състояние на неизпълнение (за просрочие), или за статуса на IFRS 9“, се казва в отделно изявление на Европейският банков орган.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!