Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ премахва лимита за покупки на облигации от дадена държава членка на еврозоната

Европейската централна банка премахна ограниченията за покупки на еврооблигации в своята спешна програма за "количествени облекчения" в размер на 750 милиарда евро. На практика това решение ще даде на централната банка на еврозоната почти неограничена огнева мощ за борба с икономическия спад в следствие на пандемията от коронавирус.

В официален документ, публикуван в сряда късно вечерта, ЕЦБ заяви, че така наречените лимити за дадена дългова емисия, които досега ограничаваха изкупуването на държавни облигации до една трета от емитирания дълг на дадена държава членка на еврозоната, "няма да се прилагат" към новата програма, известна като Спешна пандемична програма за покупки (PEPP), която беше одобрена по-рано този месец.

Това проправя пътя на ЕЦБ да притежава повече от една трета от дълга (от еврооблигациите) на която и да е държава от еврозоната, и да съсредоточи стимулите си там, където е най-необходимо, като в същото време ще може да ги разшири с толкова, с колкото пожелае.

"Евросистемата няма да толерира каквито и да било рискове за безпроблемната трансмисия на паричната си политика във всички юрисдикции на еврозоната“, се казва в документа.

Спешната програма, която трябва да продължи най-малко до края на 2020 г., също така ще включва облигации с по-кратък падеж, отколкото при текущите операции за "количествено облекчение".

Драматичният ход съвпада с коментара на президента на банката Кристин Лагард, че "няма да има ограничения" за ангажимента на ЕЦБ към еврото.

Управителният съвет одобри Спешна пандемична програма за покупки (PEPP) на извънредно заседание на ЕЦБ преди седмица, като трябваше да бъдат финализирани правните подробности, преди програмата да може да стартира.

Обявената късно снощи промяната гарантира, че ЕЦБ ще намери достатъчно еврооблигации, които да може да закупува, дари ако правителствата в еврозоната не успеят да се съгласят с призива на Кристин Лагард за еднократно емитиране на общи т.нар. "корона облигации" - форма на съвместен дълг, на който обаче Германия и някои други северни държави се противопоставят въпреки опустошителна икономическа ситуация, която е предизвикана от вирусната пандемия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна