Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на жертвите на коронавирус в Италия нарасна за ден с 812, намаляват новозаразените

СЗО: Епидемията в Италия трябва скоро да се стабилизира, но е необходима бдителност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на починалите от Covid-19 в Италия се увеличи в понеделник с 812, достигайки 11 591, което е отново най-високата смъртност в света и представлява около една трета от общата смъртност от коронавирус в световен мащаб.

Над половината от новите починали са в Ломбардия, където 458 души загубиха битката с болестта през последните 24 часа.

Потвърдените случаи на заразени в страната се увеличиха с 4 050 до 101 739, което задържа Италия на второ място в света по брой заразени след САЩ. Това обаче е най-слабото дневно увеличение на заразените от 17- март насам и спрямо 5 217 в неделя и 5 974 в събота, което е плах позитивен сигнал за отслабване на епидемията.

От Министерството на гражданската защита заявиха, че досега са тествани 477 359 души.

От първоначално заразените в цялата страна 14 620 са се възстановили напълно в понеделник в сравнение с 13 030 ден по-рано. В интензивното лечение има 3 981 души, спрямо 3 906 в неделя

Висш служител на Световната здравна организация (СЗО) заяви в понеделник, че блокадите и строгите мерки, които се прилагат в Италия през последните две седмици, трябва скоро да доведат до стабилизиране на епидемията от коронавирус в страната, но ще се наложат бдителни последващи действия.

Италия и Испания наближават пика на коронавирусната епидемия и "трябва да започнем да виждаме стабилизация“ в разпространението на инфекцията в тези страни, заяви д-р Майкъл Раян, изпълнителен директор на Световната здравна организация (СЗО), отговарящ за извънредни ситуации.

"Трябва да започнем да наблюдаваме стабилизация в Италия, експозицията трябва да започне да намалява. Откакто беше наредено на хората да "останат у дома", броят на контактите за всеки случай намалява и по-малко хора са изложени на заразата. По-малък брой хора са изложени на риск. Надяваме се, че Италия и Испания са почти до пика", каза Райън на ежедневния брифинг на СЗО относно коронавируса и добави, че" трябва да се съсредоточим и върху намаляване на вирусното огнище, а не само да го стабилизираме".

За Италия, Райън каза: "Трябва да започнем да виждаме стабилизация. Случаите, които виждаме днес, наистина отразяват експозициите на заразените от преди 2 седмици."
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна